“Ενωμένη αριστερά” : όνειρο ή εφιάλτης; (απο Cogito ergo sum)
Σκεφτόμουνα εδώ και καιρό να γράψω ένα κείμενο για την “ενωμένη αριστερά” υπέρ της οποίας κραυγάζουν πολλοί τελευταία, αλλά όπως πάντα σχεδόν κάποιος έγραψε κάτι αρκετά καλό πάνω στο θέμα αυτό.
Αντί πρωτότυπου κειμένου, λοιπόν, αναδημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο από το ιστολόι Cogito ergo sum (οι υπογραμμίσεις δικές μας) :
update (24/3): Ακολούθησε και μια νεα ανάρτηση στο Cogito Ergo Sum πάνω στο ίδιο θέμα.
Μια αποστροφή μου στο κλείσιμο του χτεσινού σημειώματος στάθηκε αφορμή να ακούσω τα “σχολιανά” μου από τους θιασώτες τής “ενωμένης αριστεράς”. Σήμερα, λοιπόν, θα διατυπώσω ορισμένες σκέψεις γύρω από το ζήτημα της…ένωσης να το πω, συνεργασίας να το πω, συνεννόησης να το πω… των λεγόμενων αριστερών κομμάτων.
Το θέμα είναι όντως πολύ “πιασάρικο” τον τελευταίο καιρό. Και το περίεργο είναι ότι υπέρ τής ενωμένης αριστεράς ακούγονται καλά λόγια από δυο κυρίως κατηγορίες ανθρώπων. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται οι δημοσιογράφοι-παπαγαλάκια τού αστικού συστήματος (τύπου Πρετεντέρη, ένα πράμα), οι οποίοι αθροίζουν τα δημοσκοπικά ποσοστά τής αριστεράς για να διαπιστώσουν ότι μια συνασπισμένη αριστερά θα μπορούσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν απλοί πολίτες οι οποίοι ψηφίζουν -κατά κανόνα- ένα από τα δυο μεγάλα αστικά κόμματα. Με άλλα λόγια, το μεγαλύτερο ποσοστό όσων υπερθεματίζουν την ένωση όλων των αριστερών κομμάτων, δεν ψηφίζει αριστερά!
Ας παραβλέψουμε, λοιπόν, το παραπάνω “ύποπτο” γεγονός κι ας πάμε παρακάτω. Το πρώτο ερώτημα που μπαίνει είναι απλό: πάνω σε ποια βάση θα ενωθούν όλα αυτά τα κόμματα; Μη γελιόμαστε, δεν φτάνει να (αυτο)χαρακτηρίζεται κάποιος ως “αριστερός”, έτσι; Ο οποιοσδήποτε (αυτο)χαρακτηρισμός δεν μπορεί να αποτελέσει συνδετικό κρίκο. Μάλιστα δε, είναι τόση η παραχάραξη που έχει υποστεί ο όρος “αριστερά”, ώστε δικαίως το ΚΚΕ σπεύδει να διευκρινήσει ότι“εμείς δεν είμαστε αριστεροί, είμαστε κομμουνιστές”.
Σε ποια κοινή βάση, λοιπόν, θα γίνει αυτή η περιλάλητη ένωση όταν, για παράδειγμα, το ΚΚΕ έχει ως βασικό άξονα της πολιτικής του την ανατροπή τού αστικού καθεστώτος και την άρνηση αποδοχής οποιουδήποτε χρέους, ο ΣΥΡΙΖΑ διατυμπανίζει την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων τού μνημονίου και η Δημοκρατική Αριστερά αναζητά πολιτικές ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων στα πλαίσια τού σημερινού συστήματος; Πώς να χωρέσουν όλοι κάτω από το ίδιο κεραμίδι, όταν άλλοι θέλουν να δώσουν αγώνα για μια “Ευρωπαϊκή Ένωση των λαών” και άλλοι προκρίνουν ως λύση την αποχώρηση από την Ε.Ε.;
Αλλά, ας πούμε ότι με κάποιον μαγικό τρόπο όλα τα παραπάνω αγεφύρωτα χάσματα γεφυρώνονται και επέρχεται η πολυπόθητη ένωση. Μήπως αυτό σημαίνει ότι το ενοποιημένο σχήμα θα δρέψει αθροιστικά και στο ακέραιο τα ποσοστά όλων των συνιστωσών του; Κάθε άλλο! Σημαντικό ποσοστό των -δημοσκοπικών- φηφοφόρων του ΚΚΕ θα “τσινίσουν” στο θέαμα τής συστέγασής τους με τον Μπίστη και εξ ίσου σημαντικό ποσοστό των οπαδών τού ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλουν σπυράκια μπροστά σε ένα μόρφωμα όπου θα συμμετέχει η Παπαρήγα.
Τέλος πάντων, ας δεχτούμε ότι οι ψηφοφόροι θα πειθαρχήσουν στις κεντρικές επιλογές των κομμάτων τους, ότι τα δημοσκοπικά ποσοστά θα διατηρηθούν ως την κάλπη και ότι οι εκλογές δίνουν αυτοδύναμη πρωτιά στην “ενωμένη αριστερά”. Θαύμα! Μόνο που, ως γνωστόν, τα θαύματα δεν κρατάνε πολύ. Η εμπειρία, τόσο των κεντροαριστερών κυβερνήσεων στην Ευρώπη όσο και των κεντροαριστερών αντιπολιτεύσεων στην Ελλάδα, λέει ότι τέτοιοι συνασπισμοί δεν μπορούν να διατηρήσουν επί μακρόν την συνοχή τους. Άλλωστε, πώς να διατηρηθεί μια συνοχή η οποία, πολύ απλά, δεν υπάρχει;
Ας είναι, όμως. Θα πάψω να είμαι μεμψίμοιρος και θα δεχτώ ότι αυτό το μόρφωμα της “ενωμένης αριστεράς” αποδεικνύεται…μπετόν. Πώς θα πορευτεί, όμως; Θα παρακαλέσει την “διεθνή των τοκογλύφων” να μας λυπηθεί; Θα επαναδιαπραγματευτεί με την τρόικα, αναγκάζοντάς την με το λέγε-λέγε να αλλάξει ρότα; Θα πείσει το μεγάλο κεφάλαιο να προχωρήσει σε επενδύσεις, δίχως να του εξασφαλίσει υψηλή κερδοφορία; Θα επιμείνει στον “δημοκρατικό διάλογο” με τους “κοινωνικούς εταίρους”, προκειμένου να αναστηλωθούν τα γκρεμισμένα εργατικά δικαιώματα χωρίς να πάρουν οι βιομήχανοι τα εργοστάσιά τους και να τα πάνε στην Βουλγαρία ή στην Ταϊβάν;
Ας μη γελιόμαστε. Όσο καλές προθέσεις κι αν είχε μια τέτοια -υποθετική- κυβέρνηση, μέσα σε λίγες μέρες θα καταντούσε τσίρκο και καραγκιοζαρία, με την οποία θα γέλαγε όχι μόνο ο κάθε πικραμένος αλλά και ο κάθε καπιταλιστής. Και πολύ σύντομα η αίσθηση ευφορίας τού λαού, την οποία θα είχε προκαλέσει η “ένωση”, θα μετατρεπόταν σε απογοήτευση, σε νέο σκύψιμο του κεφαλιού (βαθύτερο τούτη την φορά), σε αίσθημα προδοσίας και σε αδυνάτισμα της όποιας διάθεσης για σύγκρουση και ρήξη.
Τελικά, μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν εφιάλτης για τα λαϊκά στρώματα και ευχής έργο για το αστικό σύστημα, το οποίο θα επανέκαμπτε σε ελάχιστο χρόνο και θα εύρισκε πρόσφορο έδαφος για να γίνει πιεστικώτερο και κτηνωδέστερο. Η μόνη συνεργασία που μπορεί να αποδειχθεί επωφελής για τα χειμαζόμενα λαϊκά στρώματα δεν επιτρέπεται να έχει άλλη βάση παρά την σύγκρουση με το αστικό καθεστώς και την ανατροπή του. Όλα τα υπόλοιπα είναι φούμαρα και…άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.
faros 18:38 on 21 March, 2012 Permalink |
Καλησπέρα σας.
Να πω μια γνώμη …
Έστω, με έναν “μαγικό” τρόπο, πάνε πίσω όόόόλα τα προβλήματα και “κατεβαίνουν” μαζί τα κόμματα της αριστεράς – ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΔΗΜΑΡ κλπ.
Και, παίρνουν και τα … δημοσκοπικά ποσοστά.
Δηλαδή περίπου το 40 %
Στο ερώτημα: Θα σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ;
Η απάντηση είναι απόλυτα σαφής: ΟΧΙ !
Διότι, το δεύτερο κόμμα που θα είναι η ΝΔ θα πάρει το μπόνους των 50 εδρών και μαζί με το ΠΑΣΟΚ θα (ξανα)κάνουν κυβέρνηση !
Αυτό προβλέπουν οι νόμοι τους !
Οι πολύ σωστές διαπιστώσεις για την “ενότητα” και πως θα πορευτεί μια τέτοια κυβέρνηση, τα … αντιπαρέρχομαι γιατί διατυπώνονται στο άρθρο με απόλυτη καθαρότητα.
elpasajero 22:34 on 21 March, 2012 Permalink |
Γεια σου φάρε,
Έχεις δίκιο για τον εκλογικό νόμο και το μπόνους των 50 εδρών.. Πράγματι δε μπορεί να δοθεί σε συνασπισμό κομμάτων.. Αλλά και πάλι ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας ότι η “Αριστερά” κατεβαίνει ως ενιαίο κόμμα – καλό ακούγεται ε?- οπότε παίρνει και το μπόνους και τα σαρώνει όλα και σχηματίζει υπεραυτοδύναμη κυβέρνηση.. απο δω και πέρα μπορεί να συνεχιστεί η ανάγνωση του κειμένου..
A.M. 11:06 on 22 March, 2012 Permalink |
Νομίζω ότι η συζήτηση περί “συνεργασιών” ξεκινάει πάντα σε λάθος βάσεις και με λάθος παραδοχές. Κατ’ αρχάς: ποιος και πότε είπε ότι οι εκλογές είναι το Α και το Ω για ένα κόμμα σαν το ΚΚΕ; Γιατί έχει απορροφηθεί τόσο πολύ σε έναν τρόπο σκέψης που δεν έχει καμία σχέση με τις επιδιώξεις του (πρέπει να είναι τρελός όποιος περιμένει το ΚΚΕ να… κερδίσει τις εκλογές και να εγκαθιδρύσει το σοσιαλισμό), και σχεδιάζει τη στρατηγική του με μια λογική που ταιριάζει πολύ περισσότερο στα αστικά κόμματα; Φαίνεται ότι η πολλή επαφή με τον αστικό κοινοβουλευτισμό έχει αλλοιώσει την αντίληψη του ΚΚΕ σχετικά με τον ίδιο του το ρόλο, και το εγκλωβίζει σε μια λογική του τύπου “αν παίρναμε εμείς την εξουσία, τι θα κάναμε;” και “πώς να συνεργαστείς με άλλες δυνάμεις της “αριστεράς” όταν έχουν διαφορετικούς προγραμματικούς στόχους;” Οι στόχοι του ΚΚΕ είναι εκ φύσεως ασύμβατοι με οποιαδήποτε δομή εξουσίας υπάρχει αυτή τη στιγμή. Παρ’όλα αυτά, το ΚΚΕ παίζει σοβαρά το παιχνίδι που παίζουν και τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου και με τον τρόπο αυτό εμπλέκεται και εμπλέκει και τα υπόλοιπα κόμματα της «αριστεράς» σε μια υπόθεση χωρίς νόημα.
Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανώς άσκοπη, μάταιη και αποπροσανατολιστική η ρητορεία περί ενωμένου αριστερού μετώπου στις εκλογές. Και αν οι εκλογές δεν γίνουν ποτέ; Και αν μέχρι τότε η Δεξιά έχει καταφέρει να συσπειρωθεί πολύ περισσότερο; Τι σημασία θα έχει όλη αυτή η συζήτηση, όταν τα στρώματα της εργατικής τάξης που αυτή τη στιγμή βρίσκονται μετέωρα, αρχίσουν να συγκεντρώνονται προς το άλλο άκρο; Δεν έχει καταλάβει το ΚΚΕ (και κανένα άλλο κόμμα φυσικά) ότι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή μέσα στα κεφάλια εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα δεν έχει ξανασυμβεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ολόκληρος ο χώρος του κέντρου έχει καταποντιστεί, και πάρα πολλοί δεν ξέρουν πού να στραφούν. Δεν τους ενδιαφέρουν εκλογές και συνεργασίες, όσο το να ακούσουν πειστικές εξηγήσεις για το ποιοί είναι και πού πάνε. Ο λόγος που η ακροδεξιά ανεβαίνει τόσο γρήγορα, είναι γιατί προσφέρει ένα έτοιμο, συσκευασμένο κοσμοείδωλο σε ανθρώπους που είναι χαμένοι. Ο μόνος τρόπος να κερδηθεί αυτός ο κόσμος – που στην τεράστια πλειοψηφία του ανοίκει στην εργατική τάξη – είναι να αποκτήσει ταξική συνείδηση, πράγμα που δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Όπως δε γίνεται μέσα σε μια νύχτα όλοι αυτοί που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, να φτάσουν να σκέφτονται όπως το ΚΚΕ. Για να γίνει αυτό, απαιτείται να αποκολληθούν από δομές και ηγεσίες που κυριαρχούν στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Αυτό δε μπορεί να γίνει θεωρητικά, όση διαφώτιση και να κάνει το ΚΚΕ και όλα τα άλλα κόμματα, παρά μόνο μέσα από την πρακτική τους εμπειρία, μέσα από την οργάνωσή τους σε ένα ισχυρό και ενωμένο εργατικό μέτωπο, που – σε πρώτη φάση τουλάχιστον – πρέπει να υποστηρίζεται από ΟΛΑ τα κόμματα (κοινοβουλευτικά και μη) και τις οργανώσεις που θέλουν να λένε ότι είναι μέρος του εργατικού κινήματος. Στο πολιτικό επίπεδο, αυτό συνεπάγεται τη δημιουργία ενός πολιτικού σχηματισμού που περιλαμβάνει όλα αυτά τα κόμματα οργανώσεις, με σκοπό όχι την κατάληψη της εξουσίας με εκλογές (αυτό, όπως είπα, είναι ούτως ή άλλως ψεύτικο πρόβλημα), αλλά τη δημιουργία ενός ισχυρού πόλου που να μπορεί να αντισταθεί σοβαρά στην τρομοκρατία και την προπαγάνδα της αστικής τάξης, να αλλάξει τον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των τάξεων, και να δώσει στους εργαζόμενους αυτοπεποίθηση και πίστη ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Στον πολιτικό σχηματισμό αυτό, είναι αναγκαίο οι κομμουνιστές (ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, αν και προφανώς το ΚΚΕ υπερτερεί αριθμητικά) να δράσουν ως πολος συσπείρωσης, και ως ιδεολογικό κέντρο, με σκοπό τη συνεχή ενίσχυση της ταξικής συνείδησης των εργαζομένων, και τη βαθμιαία αποκόλλησή τους από ρεφορμιστικές επιρροές που θα δέχονται από τμήματα αυτής τη συμμαχίας. Με άλλα λόγια, αυτό που χρειάζεται πρώτα απ’όλα, είναι η εργατική τάξη να καταλάβει και να πιστέψει ότι:
1) είναι μια τάξη της οποίας τα συμφέροντα είναι ξεκάθαρα διαφορετικά από των αστών (ειδικά τώρα αυτό γίνεται όλο και πιο πρφανές), δηλαδή είναι πολύ πιο ομογενής από όσο θέλουν να την κάνουν να πιστεύει ότι είναι. Είναι γεγονός όμως ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην οργάνωση και αγωνιστική εμπερία των διαφόρων ομάδων της (άλλες πιο προοδευτικές, άλλες πιο συντηρητικές και ενσωματωμένες, άλλες πιο έμπειρες σε απεργίες και άλλες πιο φοβισμένες και καταπιεσμένες κ.ο.κ.). Αυτές οι διαφορές επηρεάζουν το επίπεδο της ταξικής συνείδης, τις πολιτικές επιλογές και τη συμπεριφορά των μελών της εργατικής τάξης, και συντηρούν τη πολυδιάσπασή της. Η ενότητά της όμως είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να επιτευχθεί όταν τα κόμματα που υποτίθεται ότι στηρίζουν την εργατική τάξη βρίσκονται σε ιδεολογικό πόλεμο επιπέδου «ευρωκομμουνισμός ή όχι» (περισσότερα γι’αυτό παρακάτω).
2) είναι μια τάξη που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της μέσα από το αστικό κοινοβουλευτικό σύστημα (που είναι φτιαγμένο για άλλους σκοπούς), αλλά μέσα από τη συσπείρωσή της και την ενωμένη δράση της. Και πάλι, είναι αδύνατο κάτι τέτοιο να επιτευχθεί όταν τα κόμματα της εργατικής τάξης απασχολούνται (και χαίρονται ή απογοητεύονται) από τα ποσοστά πρόθεσης ψήφου, τα οποία σε τελική ανάλυση δεν δείχνουν τίποτα σχετικά με τις πραγματικές δυνατότητες της εργατικής τάξης. Αντίθετα από ό,τι θέλει να πιστεύει το ΚΚΕ, η αύξηση των δικών του ποσοστών και του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύω ότι είναι πιο πολύ μια ακόμα ένδειξη «αγανάκτησης», παρά συνειδητοποίησης, κάτι που παρερμηνεύεται συστηματικά από τα μέλη και των δύο κομμάτων, που θεωρούν σπουδαίο το γεγονός ότι τα ποσοστά τους διπλασιάστηκαν (κοινώς, αγνοούν τη φράση «ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα»).
Συνοψίζοντας, αυτό που περιμένει το ΚΚΕ να γίνει αυτόματα, δηλαδή η απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της εργατικής τάξης να εμπλακούν σε δράση επαναστατικού μεταχηματισμού της κοινωνίας, απορρίποτοντας τις ρεφορμιστικές ρητορείες των ηγετών που υποστηρίζουν εδώ και τόσα χρόνια, μόνο και μόνο εξ’αιτίας της συνεχούς επιδείνωσης της κατάστασής τους λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης (και μόνο να το πει κανείς, ακούγεται λίγο τρελό!), ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ. Μια τέτοια «πίστη» είναι ξεκάθαρα αντιδιαλεκτική και στατική, δηλαδή αγνοεί τη δυναμική της σημερινής κατάστασης (για να μη μιλήσουμε για τα διδάγματα του παραλθόντος από το ’30 και την άνοδο του φασισμού) και ρίχνει όλο το βάρος στην επίτευξη του τελικού σκοπού, αγνοώντας τα μέσα που είναι διαθέσιμα σε κάθε ειδική περίπτωση.
Στο ίδιο πνεύμα, οι συζητήσεις για Ευρώπες των λαών ή του κεφαλαίου, μερικές ή ολικές διαγραφές χρεών κτλ, έρχονται σε δεύτερη μοίρα – όχι γιατί δεν έχουν σημασία, αλλά γιατί 1) προϋποθέτουν ότι κάποια στιγμή, κάποιο κόμμα της αριστεράς (βαρέθηκα τα εισαγωγικά) θα κυβερνήσει (ενδεχομένο με πάρα πολύ μικρή πιθανότητα για να μας απασχολεί) και 2) προέρχονται από την ίδια αντιδιαλεκτική αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Οποιαδήποτε σοβαρή κίνηση της αριστεράς θα έχει αντίκτυπο, τόσο στη δράση του κέντρου και της δεξιάς στην Ελλάδα, όσο και στις αριστερές οργανώσεις και κόμματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών του Νότου. Ο αντίκτυπος αυτός με τη σειρά του θα οδηγήσει στην παραπέρα διαμόρφωση της δράσης της αριστεράς στην Ελλάδα, ανάλογα με τις συνθήκες που θα δημιουργηθούν. Κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να βγάλει αυτό το «ντόμινο» – και ο τελικός σκοπός δεν πρέπει να ξεχνιέται – αλλά αυτό που χρειάζεται πρώτα απ’όλα είναι να μπει σε κίνηση η διαδικασία. Αυτή τη στιγμή, σχεδόν τίποτα δεν κινείται στην αριστερά στην Ελλάδα (ή κινείται πάρα πολύ λιγότερο απ’όσο θα έπρεπε, με αποτέλεσμα η δεξιά και η ακροδεξιά να ενισχύονται), οι ευκαιρίες έρχονται και φεύγουν, και το ΚΚΕ περιμένει την «κατάλληλη στιγμή» που οι πλανήτες θα ευθυγραμμιστούν για να καταφέρει το καίριο πλήγμα στον καπιταλισμό (με ποιον τρόπο; με τις εκλογές;). Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι «κατάλληλες στιγμές» δημιουργούνται, δεν έρχονται ποτέ από μόνες τους (μια ματιά στην ιστορία των επαναστάσεων στον 20ο αιώνα, αρκεί για να μας πείσει).
Αυτό λοιπόν που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ, είναι να σταματήσει κάθε κουβέντα για εκλογές, προγράμματα και υποσχέσεις και να ξεκινήσει η δημιουργία ενός ευρύτατου πολιτικού σχηματισμού για τη συσπείρωση και ταξική συνειδητοποίηση της εργατικής τάξης, ενάντια στον ιδεολογικό και οικονομικό βομβαρδισμό που δέχεται καθημερινά. Αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να αφεθούν στην άκρη διαφωνίες για το απώτατο μέλλον, και να βρεθούν κοινοί τρόποι δράσης εδώ και τώρα (μαζικές απεργίες διαρκείας, δίκτυα υποστήριξης των απεργών, δίκτυα υποστήριξης των ανέργων, δίκτυα διανομής βοήθειας, μηχανισμοί αντιπληροφόρησης και προπαγάνδας, υποστήριξη, ενίσχυση και καθοδήγηση αυθόρμητων τάσεων διάσπασης των συστημικών μηχανισμών παραγωγής και διανομής κ.ο.κ.), με σκοπό να μπορέσουν κάποτε οι συζητήσεις για το μέλλον να μην ακούγονται τόσο ουτοπικές όσο σήμερα.
Δεν ξέρω αν κατάφερα να πω αυτό που ήθελα, το θέμα είναι ούτως ή άλλως τεράστιο και η ανάλυσή μου ελλειπής. Ελπίζω όμως να κατάφερα να εκφράσω συνοπτικά τα βασικά μου επιχειρήματα…
Υ.Γ.1 Όσον αφορά το κεντρικό ζήτημα του άρθρου, τι πρέπει να γίνει αν γίνουν άμεσα εκλογές: αυτό που θα ήθελα να έχει γίνει ήδη και περιγράφω πιο πάνω, θα έκανε προφανή την απάντηση ότι τα κόμματα που εκπροσωπούν (ή λένε ότι εκπροσωπούν – και αυτό αυτομάτως βγάζει την ΔΗΜΑΡ και βάζει τον ΣΥΡΙΖΑ) την εργατική τάξη οφείλουν να κατέβουν ως ενιαίο μέτωπο στις εκλογές, όχι γιατί έχουν κάποια σοβαρή ελπίδα να κυβερνήσουν (η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη για το σύστημα που αποκλείεται να επιτραπεί κάτι τέτοιο), αλλά γιατι και οι εκλογές είναι μια (όχι η κρισιμότερη) μορφή πάλης ενάντια στους αστικούς σχηματισμούς εξουσίας. Έτσι όπως είναι τα πράγματα τώρα, μου φαίνεται αδύνατο κάτι τέτοιο να γίνει μέσα σε ένα μήνα – αν όντως πρόκειται να γίνουν εκλογές, οπότε η επόμενη καλύτερη λύση είναι να σταματήσει εδώ και τώρα το παιχνίδι με τις λέξεις (τι θέλει ο ένας, τι επιδιώκει ο άλλος, τι μορφή θα έχει η αταξική κοινωνία κτλ) και να αγνοηθεί τελείως η φασαρία που προκαλεί το ίδιο το σύστημα, που τάχα κόφτεται για την «ενότητα της αριστεράς», με απώτερο σκοπό να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις διαφωνίες και να προκαλέσει ακόμα πιο βαθιά ρήγματα στο χώρο.
Υ.Γ.2 Δεν αναφέρθηκα καθόλου στους αγρότες, για να μην επεκταθώ ακόμα περισσότερο, αλλα είναι προφανές ότι πρέπει υπό το πρίσμα της ίδιας ανάλυσης, πρέπει και αυτοί να βρεθούν κάτω από τον ίδιο πολιτικό σχηματισμό. Το ίδιο και τα κατώτερα μικροαστικά στρώματα, τα οποία στις παρούσες συνθήκες προλεταριοποιούνται με ταχύτατους ρυθμούς.
Υ.Γ.3 Η ανάλυση αφορά το ΚΚΕ και το πώς πιστεύω ότι πρέπει να δράσει και εκφράζει προσωπικές απόψεις (δεν ανήκω σε κανένα κόμμα, αλλα η ιδεολογική μου τοποθέτηση είναι ελπίζω προφανής). Δεν αναφέρομαι καθόλου στον ΣΥΡΙΖΑ και τις σοσιαλδημοκρατικές φαντασιώσεις του, πρώτον γιατί εκεί χρειάζεται τελείως διαφορετική ανάλυση και δεύτερον γιατί το άρθρο από πάνω μιλάει από τη σκοπιά του ΚΚΕ.
elpasajero 12:05 on 22 March, 2012 Permalink |
Αγαπητέ Α.Μ. ,
Κατ΄αρχάς ευχαριστώ πολύ για το εκτενές και διεξοδικό σχόλιο. Θα προσπαθήσω να απαντήσω όσο μπορώ κ ελπίζω να καλύψω όλα τα ζητήματα:
• Ξεκινάς, κατά τη γνώμη μου, με λάθος υποθέσεις. Αυτό που διατυμπανίζει το ΚΚΕ είναι ακριβώς αυτό για το οποίο το κατηγορείς, δηλαδή ότι δεν έχει αυταπάτες πως με εκλογές θα ανατραπεί ο καπιταλισμός και θα εγκαθιδρυθεί σοσιαλισμός. Σε όλες τις ομιλίες της Αλέκας τελευταία και άλλων στελεχών αποτυπώνεται ξεκάθαρα. Λένε ότι εμάς δε μας ενδιαφέρουν οι εκλογές αλλά η παρέμβαση στους χώρους δουλειάς, η στήριξη των εργατικών αγώνων κτλ. Όπως λένε ότι εμείς δε θέλουμε να γίνουμε κυβέρνηση (και γι αυτό έχουν ακουστεί διάφορες κατηγορίες κατα καιρούς) αλλά ο λαός να πάρει την εξουσία στα χέρια του. Επίσης, όμως, γνωρίζουν ότι οι συνθήκες κάθε άλλο παρά ώριμες είναι για μια τέτοια ανατροπή. Γι’ αυτό και παίζουν το κοινοβουλευτικό παιχνίδι προσπαθώντας να βάλουν αναχώματα στην αστική τάξη και να τους ξεσκεπάζουν όποτε μπορούν. Σε αυτό χωράει τεράστια συζήτηση αν πράττουν ορθά ή όχι και θα επανελθω αργοτερα. Αλλά αυτή βλέπω να είναι η στρατηγική τους. Και δε νομίζω (ή τουλάχιστον ελπίζω) ότι έχουν αυταπάτες με την αύξηση των ποσοστών τους.
• Σε αυτά που λές για ανάγκη ταξικής συνειδητοποίησης του κόσμου (σημεία 1 και 2 που βάζεις) προφανώς και συμφωνώ και νομίζω ότι αυτό παλεύει να κάνει και το ΚΚΕ και κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι. Αυτό είναι το πρώτο και σημαντικότερο ζητούμενο. Τα υπόλοιπα θα έρθουν απο μόνα τους.
• Επίσης συμφωνώ στην πρότασή σου για δημιουργία ενός πολιτικού σχηματισμού στο πλευρό της εργατικής τάξης και των αγροτών. Μακάρι χίλιες φορές να μπορέσει να υπάρξει ένα τέτοιο μέτωπο, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο υπό τις παρούσες συνθήκες και το ξέρεις. Και δεν είναι μόνο ζητήματα του στυλ «Μεσα στην Ευρώπη ή έξω». Το λές και μόνος σου στο τέλος για το ΣΥΡΙΖΑ και τις σοσιαλδημοκρατικές τους φαντασιώσεις. Αν κύριος στόχος σου είναι η λαική εξουσία και ο σοσιαλισμός πόσες από τις (σημερινές) οργανώσεις θα μπορούσαν να συσπειρωθούν σε αυτόν;
Άσε που μπορώ να σου πώ ότι υπάρχει το ΠΑΜΕ http://www.pamehellas.gr/content_fullstory.php?pg=1&lang=1 , απ οπου διαβαζω: ” Το ΠΑΜΕ, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, διαφύλαξε τον χαρακτήρα του σαν ένα ενιαίο, ταξικό συνδικαλιστικό μέτωπο, που συνενώνει αγωνιστές με διαφορετικές αφετηρίες, με διαφορετικές ιδεολογίες και πολιτικές διαδρομές. Κοινή συμφωνία αυτών των δυνάμεων είναι να ακολουθούν τη γραμμή του Αγώνα, απέναντι στο κεφάλαιο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυβέρνηση. Να είναι αντίπαλοι στον Ιμπεριαλισμό και στους πολέμους του. Το ΠΑΜΕ παλεύει αταλάντευτα για την Ενότητα της Εργατικής Τάξης. Επιδιώκει τη συγκέντρωση και την κινητοποίηση περισσότερων εργατών, εργατριών, νέων εργαζόμενων, σε ταξική – αγωνιστική κατεύθυνση, σε σύγκρουση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του, την αντιλαϊκή πολιτική. “.. Γιατί να μην είναι αυτό το μέτωπο που λές; Γιατί δε συσπειρώνονται δυνάμεις εκεί;
• Εγώ μαζί σου για την ΑΜΕΣΗ αποχή απο εκλογές, σχηματισμό μετώπου κτλ. Αυτό ξέρεις τί σημαίνει όμως ε? Ότι αποκηρύσσεις ανοιχτά τελειωτικά την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία και ότι είσαι πλέον σε ανοιχτό πόλεμο. Μην περιμένεις κανεναν Μάκη Παπαδόπουλο ή Μπογιόπουλο να μιλάει στο MEGA. Θα πρέπει να είσαι σε θέση να αποκρούεις τις επιθέσεις που θα δέχεσαι, και μάλιστα με πολύ μικρότερο δημόσιο βήμα. Που εμένα δε με ενοχλεί καθόλου αυτό καθαυτό, αλλά προυποθέτει ισχυρή καθημερινή παρουσία συνειδητοποιημένων στελεχών σου στην εργατική βάση. Όπως επίσης ότι ο ελληνικός λαός είναι φιλικός (για αρχή) σε μια τέτοια στάση αποκήρυξης του κοινοβουλευτισμού. Που δεν είναι. Εν ολίγοις δε νομίζω ότι έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες γι’ αυτό.
• Γενικά, συμφωνώ με την κύρια πρόταση που κάνεις αλλα υπο προυποθέσεις. Δεν μου είναι ξεκάθαρο ποιές δυνάμεις μπορούν να συσπειρωθούν σε αυτό τον εργατικό πόλο. Επίσης δεν πιστεύω ότι υπάρχουν τώρα οι συνθήκες για να έρθεις (ως ενιαίο μέτωπο) σε πλήρη ρήξη με το σύστημα. Και αν δεν τις δημιουργήσεις (που θέλει πολύ δουλειά – και πολύ χρόνο) ενέχει ο κίνδυνος να τα διαλύσεις όλα πρίν πας παρακάτω.
• Θεωρώ ότι είσαι άδικος με το ΚΚΕ ότι περιμένει αυτόματα και ουρανοκατέβατα από τους εργάτες να καταλάβουν πού ανήκουν κτλ. Δεν υποστηρίζω ότι είναι τέλειοι και αλάθητοι. Αλλά ξέρω ότι πολλά απο τα μέλη του χάνουν ώρες επι ωρών για να είναι κοντά στην εργατική τάξη, να προπαγανδίζουν τις θέσεις τους, να περιφρουρούν απεργίες κτλ. Και βλέπω την επιφυλακτικότητά τους απέναντι σε μεγάλα ανοίγματα και τη δικαιολογώ αν σκεφτώ ότι 20 χρόνια πρίν ήταν σχεδόν ένα διαλυμένο κόμμα και σήμερα έχει καταφέρει να έχει την όποια δύναμη και επιρροή στην ελληνική κοινωνία και να ναι το μόνο συνεπές κομμουνιστικό κόμμα στην ευρώπη. Επομένως προσπαθώ να μαι πιο συγκρατημένος στην όποια κριτική μου.