Τριλογία Ντοκιμαντερ της Αλίντας Δημητρίου

Με την ανάρτηση αυτή επανερχόμαστε, μετά απο πολύ καιρό, για να παραθέσουμε την τριλογία ντοκιμαντερ της Αλίντας Δημητρίου στην οποία εξιστορεί, μέσα απο μαρτυρίες, το ρόλο και τη συμμετοχή των γυναικών στους κοινωνικούς, πολιτικούς και πολεμικούς αγώνες στην Ελλάδα στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Τα ντοκιμαντερ δεν έχουν σκοπό τη ψυχρή ιστορική καταγραφή των γεγονότων αλλά την ανάδειξη του ρόλου της γυναίκας στα ιστορικά δρώμενα μέσα απο αναμνήσεις και βιώματα αγωνιστριών και μαχητριών.

Η τριλογία αρχίζει το 2008 με το ντοκιμαντερ «Τα πουλιά στον βάλτο» για τις γυναίκες της Αντίστασης, την περίοδο της Κατοχής και τη συμμετοχή στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

 Συνεχίζεται το 2009 με το «Η ζωή στους βράχους» που μιλά για τις γυναίκες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, την περίοδο του Εμφυλίου, τις διώξεις των αριστερών, τη δεξία τρομοκρατία και τις εξορίες στην μετακατοχική Ελλάδα.

Η τριλογία ολοκληρώνεται το 2011 με «Τα κορίτσια της βροχής»  όπου καταθέτονται οι μαρτυρίες γυναικών που έδρασαν, βασανίστηκαν και εξορίστηκαν κατά τη διάρκεια της επταετίας της χούντας.

 

 

Advertisement